Moto GP News

Ne-am fi asteptat la o cursa mai stransa, luand in considerare si configuratia circuitului, respectiv diferentele de timpi destul de mici, dar Jerez ne-a oferit o cursa relativ anosta, desi Dani Pedrosa a reusit sa castige, Marquez si Lorenzo au acaparat subiectul principal.

Lorenzo a pornit din pole position, urmat in prima linie a grilei de pilotii Repsol Honda, Pedrosa si Marquez. Campionul mondial in exercitiu, Jorge Lorenzo, a condus in primele tururi ale cursei, urmat indeaproape de Dani Pedrosa, iar Marquez si Rossi pe locurile 3 si 4. Lorenzo nu s-a putut distanta de Pedrosa, iar Rossi a pierdut in cateva tururi contactul cu Marquez, Cal Crutchlow urmandu-l pe italian. Marquez a redus din diferenta fata de grupul fruntas, Pedrosa reusind sa-l depaseasca pe Lorenzo, Dani a reusit sa construiasca un mic avantaj fata de Lorenzo iar Marquez s-a regasit in scurt timp in plasa campionului mondial. Crutchlow a lasat impresia prin timpii realizati ca il poate ataca pe Rossi, dar avantajul s-a mentinut si Rossi a rulat relativ solitar in cursa, britanicul Crutchlow a fost prins de pilotul echipei de client Honda Gresini, Alvaro Bautista, intrebuintandu-se pentru a-si mentine locul 5 pana la finalul cursei. In spatele plutonului, Hayden a rulat solitar si Dovizioso s-a duelat cu pilotul CRT, Aleix Espargaro pentru pozitia a 8-a.

Cu doua tururi inainte de final, Pedrosa era desprins in castigator, Rossi rula solitar in pozitia a 4-a, singura schimbare ce ar mai fi putut surveni era pentru locul doi, intre Lorenzo si Marquez. Tanarul castigator de la Austin s-a apropiat suficient de mult pentru a declansa un atac, dar a gresit si i-a permis lui Lorenzo un scurt moment de respiro, incidentul controversat s-a derulat in ultimul viraj ( proaspatul viraj “Jorge Lorenzo” ).

Jorge Lorenzo nu a inchis suficient trasa pentru a evita un atac al lui Marquez si tanarul spaniol a gasit bresa pentru a-l depasi pe Lorenzo.  Intrarea in viraj a lui Marquez a fost departe de trasa ideala iar Lorenzo a lasat destul spatiu pentru ca Marquez sa se strecoare, regasindu-se pe trase diferite, cei doi au avut un contact, fara urmari de altfel, dar suficient pentru a-l scoate din carti pe Lorenzo pentru locul 2.  Incidentul a amintit de cursa din 2005, pe acelasi circuit, acolo unde Valentino Rossi l-a depasit pe Sete Gibernau cu o manevra similara.

Lorenzo s-a afisat vadit deranjat de manevra lui Marquez, refuzand o strangere de mana in “parc ferme”, gesticuland si dezaproband modul in care a fost depasit. Desigur, ambele parti vor prezenta propria versiune a “asa zis-ului” incident, un adevar obiectiv exista dar ceea ce in schimb va conta cu adevarat va fi daca Comisia de disciplina va pune sub lupa aceasta manevra.

Marc Marquez : “Am vazut in ultimul viraj ca Jorge nu a inchis complet trasa, atunci am decis sa incerc sa-l depasesc. Au fost multe situatii similare in trecut, petrecute in acest viraj. Vreau sa-mi cer scuze fata de Jorge, niciodata nu vrei sa se intample astfel, dar in final, cel mai important este ca am terminat amandoi cursa. La final, cred ca a fost o lupta frumoasa, placuta pentru fanii nostri.”

Jorge Lorenzo : ” Cred ca am reusit sa facem o cursa buna in aceste conditii si cu motocicleta pe care o avem. Am facut tot ce mi-a stat in puteri, in fiecare tur, in fiecare viraj. Inca nu avem o motocicleta competitiva, este necesar sa imbunatim performanta motocicletei. In orice caz, nu am comis decat doua greseli, la inceputul cursei si in ultimul tur, nu am reusit sa inched sufficient trasa. Sunt bucuros pentru modul in care s-a desfasurat cursa, pentru concentrarea si constanta de care am dat dovada.”

SURSE

http://www.crash.net/motogp/news/190790/1/motogp_jerez_marquez_and_lorenzo_talk_last_turn_clash.html